آش ترخینه
شاید ترخینه را بتوان به عنوان اولین غذای نیمه آماده شناخت. این غذا در مناطق غرب ایران مانند كرمانشاه و بویژه ایلام و ملکشاهی جایگاهی خاص و ویژهای دارد و خوردن آن طی مراسمی خاص انجام می پذیرد. حال آنکه آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی ایرانی است. این آش با مایع ترخینه (ترکیب بلغور، دوغ و سبزی پخته- تیغ دوراب کوهی)، حبوبات نظیر نخود و لوبیا، سبزی آش پخته میشود که در برخی مناطق بادمجان و پیاز سرخ شده نیز به آن افزوده میشود. این آش در میان مردم لر و کرد و برخی شهرها مانند همدان و اراک پخته میشود.
طرز تهیه آش ترخینه
عدس را جداگانه در ظرفی بریزید و بگذارید بپزد.
ابتدا ترخینهها را زیر آب گرفته تا گرد و خاک آن برود. سپس آنها را در ظرفی ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا دانههای بهم چسبیده از هم جدا شوند.
پیاز را خرد کرده و با روغن تفت دهید تا طلایی شود. کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید.
ترخینه را همراه با آب و سبزی آش و نمک و فلفل به پیاز داغ اضافه کنید و شعله را ملایم کرده تا سبزی آش بپزد.
سپس عدس پخته شده را (و مقدار کمی قرقروت در صورت تمایل) اضافه کرده و بگذارید تا آش جا بییفتد.
در انتها کمی کشک در آش بریزید.
در هنگام سرو کردن میتوانید روی آش را با پیاز داغ، نعنا داغ، سیر داغ و کشک تزیین کنید.
نکات مهم :
برای داشتن طعم ترش آش قرقروت بیشتری اضافه نمایید.
سیر را بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
کشک را میتوانید فقط جهت سرو روی میز قرار دهید و داخل آش از قبل نریزید (ممکن است کسانی طعم کشک را در آش دوست نداشته باشند).
هر چه آش شما پر سبزیتر باشد طعم آن چند برابر بهتر خواهد شد.
به همراه عدس یا به جای آن میتوانید از سایر حبوبات مانند نخود و لوبیا نیز در تهیه آش ترخینه استفاده کنید.
نوش جان
منبع : سایت ” https://setare.com“