شله. زرد نذری مجلسی
شله زرد نذری مجلسی از جمله دسرهاي سنتي و خوشمزه ايرانی است که معمولا در مراسم مذهبي و برای به جا آوردن رسم «نذری» پخته ميشود. علاوه بر اين خواص شله زرد به خاطر زعفران و بادام و برنج ايرانی که در پخت آن به کار میرود بر کسي پوشيده نيست. راستی میدانستيد اولين کساني که شله زرد درست کردند چينیها بودند؟ البته نه چيزي شبيه شله زرد بومی ما اما اولين بار مردم کشور چين خوراک برنج آبدار، کره، ادويه و دانينه را درست کردند که پدربزرگ شل زرد امروزي است. اما نکات طلايي پختن شله زرد نذری مجلسي زعفرانی براي ۱۰ نفر يا تعداد بيشتر برايگی مراسم بزرگ را ميدانيد؟ طرز تهيه شله زرد نذری مجلسي براي ۵۰ نفر ، تزيين شله زرد مجلسی، نکات مهم آب ننداختن شله زرد و رعايت نسبت دقيق مواد براي طرز پخت اصولي هر مقدار شله زرد که ميخواهيد به تعداد نفرات بپزيد را در ادامه بخوانيد
طرز تهيه و تزيين شله زرد نذري مجلسي زعفراني براي ۵۰ نفر
مواد لازم
مقدار موادي که در اينجا براي شما ميگوييم براي طرز تهيه شله زرد نذري مجلسي براي ۵۰ نفر است. شما براي تهيه شله زرد زعفراني مجلسي به تعداد بيشتر ميتوانيد اين مواد را به نسبت تعداد نفرات چند برابر کنيد يا براي نفرات کمتر مقدار را کمتر کنيد.
برنج مرغوب ترجيحا نيم دانه و خرد: ۱۰ ليوان فرانسوي دستهدار
آب: ۵۰ ليوان فرانسوي دستهدار
شکر: ۲۰ ليوان فرانسوي دستهدار
خلال بادام: ۲ و نيم ليوان فرانسوي دستهدار
کره: به مقدار دلخواه
زعفرام آسياب و دم شده: ۵ ليوان فرانسوي دستهدار
پودر هل: ۳ قاشق چايخوري
گلاب: ۵ ليوان فرانسوي
خلال پسته، خلال بادام و دارچين براي تزيين به مقدار دلخواه
نکته: طرز تهيه شله زرد نذري مجلسي براي ۵۰ نفر يا براي ۲ نفر يا ۱۰ نفر، ۱۵ نفر، ۳۰ نفر، يا ۷۰ نفر يا حتي ۲۰۰ نفر به همين ترتيب است اما بايد به تعداد نفرات مواد را چند برابر کنيد. مثلا براي درست کردن شله زرد براي ۱۰ نفر مقدار همين مواد را به ۱/۵ تبديل کنيد يا براي ۲۰۰ نفر اين مقدار مواد را ۴ برابر کنيد.
طرز تهيه
مرحله اول
برنج را بشوريد و از شب قبل خيس کنيد. برنج را داخل قابلمه بريزيد و شش فنجان آب روي آن بريزيد. بعد از به جوش آمدن آب و برنج حرارت را کم کنيد تا برنج به آرامي بپزد. برنج بايد کاملا بپزد و وا برود و به اصطلاح شفته شود.
مرحله دوم
بعد از حدود يک ساعت شکر را اضافه کنيد. سپس کره و نصف مقدار زغفران را اضافه ميکنيم. شعله گاز بايد بسيار ملايم باشد و شله زرد تا مرتب هم بزنيد تا ته نگيرد. مقدار آب شله زرد بستگي به نوع برنج دارد اگر مقدار آب کم بود مي توانيد به برنج آب اضافه کنيد و اگر مقدار آب شله زرد زياد بود صبر کنيد تا آب شله زرد به خوبي بخار شود. اما يادتان باشد تا قبل از اضافه کردن شکر به برنج به آن آب اضافه نکنيد. شکر آب مياندازد.
مرحله سوم
کل زمان لازم براي پخت شلهزرد ۲ تا سه ساعت است. زماني که شلهزرد به غلظت دلخواهتان رسيد هل، بقيه زعفران، گلاب و خلال بادام را اضافه کنيد.
در اواسط پخت شله زرد و زماني که ميخواهيد شکر را اضافه کنيد، بقيه زعفران دم کرده را به شلهزرد اضافه کنيد، تمام زعفران را در اين مرحله اضافه نکنيد و کمي براي مرحله پاياني باقي بگذاريد. بعد از اينکه شله زرد چند جوش زد و مقداري غليظتر شد در مرحله آخر گلاب و مقدار باقي مانده زعفران را به شلهزرد اضافه کنيد. تزيين شله زرد مجلسي نذري معمولا با دارچين، خلال پسته، خلال بادام و جملات و تصاوير مذهبي است که عطر و طعم خوشمزه آن را چندين برابر ميکند.
نکته مهم در طرز تهيه شله زرد نذري مجلسي براي ۵۰ نفر
بهترين هل براي شلهزرد هل سفيد است که مخصوص شيرينيپزي است. هل را بکوبيد و به روش بنماري و به صورت غيرمستقيم و با بخار آب دم کنيد. روش کار به اين صورت است که در يک ظرف گود مقداري آب بريزيد و آب را به دماي جوش برسانيد. در يک ظرف کوچکتر و نکشن هلهاي کوبيده شده را با مقدار کمي آب بريزيد و روي ظرف بزرگتر آبش به جوش آمده قرار دهيد. وقتي که آب ظرف بزرگتر به جوش آمد و بخار کرد، بخار اين آب سبب ميشود که هل در آب تقطير شود و آب بوي خوش هل را به خودش بگيرد. آب هل را صاف کنيد و به شلهزرد اضافه کنيد.
فوت و فن طرز پخت اصولي شله زرد نذري مجلسي زعفراني
*در روش درست کردن شله زرد خوشمزه يادتان باشد شکر را حتما بعد از پختن برنج اضافه کنيد.
*در روش درست کردن شله زرد خوشمزه زعفراني مجلسي به مقدار زياد نسبتها به اين ترتيب زياد ميشوند: مقدار شکر دو برابر برنج ميشود و مقدار آب پنج برابر برنج. هر مقداري که ميخواهيد شلهزرد درست کنيد اين نسبتها را به ياد داشته باشيد و رعايت کنيد.
*در طرز پخت اصولي شلهزرد زعفراني مجلسي برخي از برنج نيمدانه و بعضي هم ترجيح ميدهند از برنج کامل استفاده کنند. در هر صورت برنج شما بايد مرغوب و ايراني باشد. اگر قصد داريد از برنج کامل استفاده کنيد حتما از ۲۴ ساعت قبل بايد برنج را بخيسانيد و سپس آنها را روي يک پارچه تميز پهن کنيد و به مدت ۱۲ ساعت در معرض آفتاب قرار دهيد تا برنجها خشک شوند. وقتي که برنجها کاملا خشک شد با کف دست برنجها را بسابيد و خرد کنيد. سپس آب و بخشي از زعفران آب را روي برنجهايي که با دست سابيده و خرد کردهايد بريزيد.
* يادتان باشد اگر قصد داريد از دانه برنج براي پختن شلهزرد استفاده کنيد زمان پخت آن براي شلهزرد زياد ميشود و برنجها از وسط نصف ميشوند و ظاهر خوبي به شلهزرد نميدهند.
*طرز تهيه شله زرد با آرد برنج هم مرسوم است اما روش درست کردن شله زرد خوشمزه مجلسي با برنج نيم دانه مرسومتر است.
*براي تزيين ساده شله زرد از خلال پسته و بادام و دارچين يا مقداري پودر نارگيل و گل محمدي پودر شده يا درسته استفاده کنيد.
نکته طلايي طرز تهيه شله زرد نذري مجلسي براي ۵۰ نفر يا بيشتر؛ چکار کنيم که شله زرد آب نيندازد؟
حالا که روش درست کردن شله زرد خوشمزه را ياد گرفتيد بايد فوت و فنهاي بعدي آن را هم بلد باشيد. اگر شله زرد شما هم بعد از مدتي آب مياندازد چاره کار اين است که در مرحله آخر وقتي که شلهزرد کاملا آماده شد يک شعله پخش کن را زير قابلمه شلهزرد بگذاريد و روي در قابلمه شلهزرد را با دمکني بپوشانيد. حرارت شعله را در کمترين حالت ممکن قرار دهيد. دمکني باعث ميشود آب شلهزرد کاملا کشيده و بخار شود. به اين ترتيب شلهزرد ديگر آب نخواهد انداخت. وقتي که شعله گاز را خاموش کرديد دم کني را يک تا دو ساعت ديگر روي شلهزرد باقي بگذاريد و سپس در ظرف مورد نظرتان سرو کنيد.